Project Description

The library was built in the classical style of the English Renaissance using red brick and Hunter’s Hill stone.  The main roof was dual pitched with timber rafters and a bitumen felt cover to the front slope of the roof and a man-made slate covering to the rear slope.  The front and sides of the building had a parapet wall with a hidden gutter system.

Walls were of solid construction with red Belfast clay brick on a sandstone plinth.  Stone coping details were also used to form the parapet detail at roof level, with dentilled stonework at eaves level.  Stone dressing to the windows was also applied with stone heads, cills and reveals.  The main entrance area was arched and dressed in stonework with relief sculptures.  Windows to the majority of the property were timber framed single glazed units, covered with mesh grilles.

Having suffered over the years, from the wind and rain and bomb damage during the troubles, the library was in need of internal and external repair.  One of the main aims of the scheme was to improve the thermal performance of the building and so reduce its running costs. 

A BREEAM target of Very Good was achieved on this project, which was completed on time and within budget.